И настъпи спокойствие

“Преди да влезе в битка, опитният войн се подготвя за победа” – Сун Дзъ – Изкуството на войната

Всеки от нас е изпадал в ситуация, в която трябва да оцелее или поне е чувал за такава.

Винаги помнете, когато природата ви е опонент, всяка ситуация е въпрос на живот и смърт. Всеки порой, студ, суша или непредвидена среща с опасно животно и изгубване, може да доведе до фатален край.

Тук ще поговорим за едно от най-важните умения за всеки, независимо в каква ситуация се намира – подготовката и силата на духа.

Как да избегнем осакатяващата реакция към извънредната ситуация

Звукът на счупената кост, предизвестител на болката, която “изгаря” крака ви. Поглеждате надолу, дупка от лисица е виновна за счупването на глезена ви. Превръщайки приятната разходка по планината в маратон по оцеляване. Болката минава през мозъка ти, тялото ти започва да трепери. Какво става?!

Познавай симптомите

Паниката е физическа и ментална реакция и може да се появи независимо от шока. Има висока вероятност да достигнете до адреналинов пик, треперене на мускули, свиване на гърлото, хипервентилация, загуба на фини двигателни умения, гадене и/или замаяност. Възможна е появата на халюцинации, раздразнителност и филмова поредица с възможно най-страшните сценарии, завършващи с фатален край. Всичко това може да ескалира в ума ви и да замъгли преценката ви до непознаваемост.

Пленете емоцията

“Умът е затвор, когато се фокусираш над страха” – Тим Фарго

За да не се отдадете на него – седнете и дишайте дълбоко. Правете задачи, провокиращи дясното полукълбо на мозъка като да увиете глезена си.

Използвайте логика

След като сте се успокоили трябва да анализирате ситуацията и да помислите рационално. Вместо магически да решите всичко, започнете от по-малките задачки. Яжте, хидратирайте се, огледайте се, помислете – пътят напред или назад е по-лесен. Къде може да намерите цивилизация, къде може цивилизацията да ви намери? Как можете да сигнализирате, че сте в беда? Всяко от тези действия е изключително важно за оцеляването ви. Премисляйте ги и взимайте най-добрите решения.

ian-keefe-312815-unsplash

Насърчавайте добрите емоции

Не се притеснявайте за дистанцията  на колата ви и дали ще може да карате, когато стигнете до нея. Дали наблизо има хора и дали ще има кой да ви помогне. Просто си припомнете уменията, които сте натрупали и си казвайте “Ще успея!”. Мислете си за това, колко добра история ще имате да разказвате на приятелите си и  семейството си. Мислете си какво постижение ще бъде това за вас, когато всичко приключи!

Така че, запомнете, никога не пренебрегвайте природата и никога не падайте духом! Винаги, когато отивате някъде, предупреждавайте приятелите си. А ако имате възможност за компания, възползвайте се! Няма нищо по-хубаво от споделянето на приказните картини на природата у нас и по света с някой близък!

А за да бъдете винаги готови, абонирайте се за нашия канал и никога не се предавайте!

One thought on “И настъпи спокойствие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *