Лидер на надежда

Винаги трябва да се отнасяме сериозно към проблемите, които ни се изпречват на пътя. Да приемаме каква е реално ситуацията и да търсим възможно най-правилното решение. В предишната статия, говорихме за нашите умения. Сега тук ще говорим за нужните ни умения, когато сме част от група.

Винаги помнете – поемането на контрол в кризисна ситуация е повече от наука.

Първото и най-важно умение – говорете!

“Нужна е голяма доза кураж, за да не бъдете завлечени от груповото мислене” казва Джон Греъм (John Graham), планинар и автор на “Лидерство навън” (“Outdoor Leadership”). Греъм почти умира, когато суровата вода го поваля повреме на преход в Denali – Нациоален парк в Аляска. Тогава той осъзнава, че всичко това е могло да бъде избегнато само, ако някой е бил казал “Хей, този риск не си заслужава”.

elijah-o-donnell-715864-unsplash

Второ – Покажете загриженост!

Когато проблемите се появяват, виждаме истинска корелация между това, да запазим спокойствие и това да оцелеем. Ако някой в групата се панира по време на прекосяване на стръмен и тесен склон, покажете загриженост! Говорете му спокойно, гледайте го в очите, обяснете му ситуацията и възможните действия, които ще помогнат за решаването й. Никога не подценявайте проблемите, но и никога не давайте възможност на ума ви допълнително да “украси” даден проблем. Винаги поемайте дълбоко дъх и мислете трезво!

Поемете контрол

Ако групата ви се разпада, няма време за гласуване за това какво да се направи -поемете контрол! Колкото по-непосредствено се намира опасността, толкова по-маловажна е хармонията в групата. Тук вече не е въпрос на политика, а въпрос на оцеляване. Понякога е нужно лидерство с тежка ръка, но никога не приемайте, че това означава да крещите заповеди на групата си. Вместо това давайте тихи, но точни инструкции, питайте за обратна връзка, но само когато времето го позволява!

Ако вие сте най-опитният в групата и/или най-спокойният и трезвомислещ, вие ще бъдете разликата между това, една ситуация да бъде критична и една ситуация да бъде фатална. Затова винаги говорете, винаги показвайте загриженост и при нужда – поемете контрол! 

Разберете, какво още е нужно, за да оцеелете на нашият канал – WITTOSURVIVE.

Успех и помнете – никога не се предавайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *